Veel gestelde vragen

Kan ik nog op de oude manier monsters insturen, zonder gebruik te maken van de webshop?

Ja, u kunt uw monsters nog gewoon insturen op de manier die u gewend bent. Op het opdrachtformulier geeft u aan of u gebruik wilt maken van een automatische incasso of een overschrijving. Dit opdrachtformulier stuurt u samen met de veermonsters naar ons op.

Hoe lang duurt het voordat ik de resultaten heb?

Als uw email adres bij ons bekend is, ontvangt u op het moment dat de monsters bij ons binnenkomen een  bevestigingsemail.  Vanaf het moment dat de (veer)monsters binnen zijn, zijn de resultaten meestal binnen enkele werkdagen bij ons bekend (zie hieronder). Bestaande klanten ontvangen opnieuw een email zodra de resultaten bekend zijn. De papieren worden zo snel mogelijk daarna naar u verstuurd. Voor klanten die voor de eerste keer monsters insturen geldt dat de resultaten via de email en de post worden verstuurd nadat de betaling bij ons is binnengekomen. Geslachtsbepaling: 1 tot 2 werkdagen. Ziekte monsters: 3 tot 4 werkdagen. Verwantschapsmonsters: afhankelijk van het aantal monsters dat werd ingestuurd. Let op! Het verzenden van monsters via de post duurt regelmatig langer dan één dag. Wij kunnen geen garanties geven over het verzenden van monsters en rekenen vanaf het moment dat de monsters bij ons binnenkomen.

Kan ik mijn monsters komen langsbrengen?

Ja, dat kan. Op deze manier voorkomt u dat monsters lang onderweg zijn met de post. Het laboratorium van Gendika bevindt zich in Veendam (Groningen).

Ons bezoekadres is: Industrieweg 1, 9641 HM Veendam

Als u de monsters voor 10 uur langsbrengt worden ze dezelfde dag nog in behandeling genomen en kunt u er vanuit gaan dat de resultaten 1 tot 2 werkdagen later bekend zijn. Als u de monsters later op de dag langsbrengt worden ze de volgende dag in behandeling genomen.

Het personeel van Gendika kan GEEN veren voor u uittrekken of bloedmonsters nemen. Kom dus niet langs met uw vogel(s). Als u zelf niet in staat bent om veren uit te trekken of bloed af te nemen, raden wij u aan om dit door een dierenarts te laten doen.

Kan ik mijn resultaten ontvangen via de email?

Ja, indien het juiste email adres bij ons bekend is, ontvangt u automatisch een email als de monsters bij ons binnenkomen en nogmaals als de resultaten bij ons bekend zijn. Voor klanten die voor de eerste keer monsters insturen geldt dat de email met de resultaten pas wordt verstuurd nadat de betaling bij ons is binnengekomen. Na ontvangst van de monsters ontvangen zij een factuur.

Uw email adres kunt u invullen op uw opdrachtformulier. Controleer bij het gebruiken van een opdrachtformulier met vooraf ingevulde gegevens altijd of het email adres juist is.

Ik ben een certificaat kwijt van een vogel die ik in het verleden heb laten analyseren, is het mogelijk om een nieuwe te krijgen?

Ja, als u een certificaat bent kwijt geraakt kunnen wij u een kopie van het certificaat toesturen. Op dit nieuwe certificaat komt duidelijk te staan dat het om een kopie gaat. Voor het toesturen van een kopie van een certificaat brengen wij €7,50 administratiekosten in rekening.

Het aanvragen van een kopie van een certificaat is alleen mogelijk als u zelf de opdracht heeft gegeven voor het uitvoeren van de DNA analyse. Om privacy redenen geven wij geen gegevens uit aan derden.

Ik heb een vogel van iemand gekocht en die heeft het certificaat niet meer. Kan ik een nieuwe aanvragen?

Nee, het is bij ons niet mogelijk om een kopie van een certificaat aan te vragen als u niet zelf de opdracht voor het uitvoeren van de DNA analyse heeft gegeven. Hiervoor kunt u het beste contact zoeken met de persoon van wie u de vogel gekocht heeft. Indien deze persoon ons laat weten toestemming te geven voor het versturen van een kopie van het certificaat is dit wel mogelijk.

Hoe kom ik aan een opdrachtformulier?

Als u via onze website monsterzakjes aanvraagt ontvangt u daar een opdrachtformulier bij, dit hoeft u niet apart aan te vragen. Daarnaast kunt u het formulier downloaden op deze pagina en printen. Als u een opdrachtformulier naar ons toestuurt, kunt u onderop aangeven of u nieuwe monsterzakjes en opdrachtformulieren wilt ontvangen. Daarnaast kunt u altijd een kopie maken van een bestaand formulier.

Ik heb nog oude monsterzakjes liggen. Kan ik deze gebruiken om veren op te sturen, of moet ik nieuwe aanvragen?

Als u nog oude monsterzakjes heeft liggen kunt u deze gewoon gebruiken. Ook als u zakjes van een andere vogelhouder krijgt, kunt u deze gewoon insturen. Het is niet nodig om het nummer op het zakje door te strepen. Dit nummer wordt gebruikt in het laboratorium, maar is niet verbonden aan een specifieke klant. U mag het nummer op het monsterzakje dus niet aanpassen of doorstrepen.

Hoe oud moet mijn vogel zijn voordat ik veren kan uittrekken?

Zodra de vogel veren krijgt kunnen deze uitgetrokken worden voor DNA analyse. Het DNA van een vogel blijft zijn hele leven gelijk, dus de leeftijd beïnvloedt de resultaten niet. Wij ontvangen de veren bij voorkeur zo droog mogelijk, dus zonder bloed. Als de veren vochtig zijn, kan er rotting optreden tijdens het versturen en is er een kans dat wij geen resultaat krijgen.

Als u zo snel mogelijk een DNA analyse wilt laten uitvoeren van een jonge vogel is het ook mogelijk om de eischaal op te sturen. DNA onderzoek aan de hand van de eischaal is net zo betrouwbaar als aan de hand van veren en het inzenden van eischalen is voor alle vogelsoorten mogelijk. U kunt de eischaal een aantal uur in de broedmachine laten drogen voordat u deze in een zakje doet en opstuurt. De kans dat wij voldoende DNA uit de eischaal halen is groter als de eischaal gedroogd is, omdat de eischaal anders kan gaan rotten tijdens de verzending.

Hoe lang kan ik uitgetrokken veren bewaren?

Het bewaren van uitgetrokken veren is geen enkel probleem, zolang de veren schoon en droog zijn. Als er bloed bij de veren zit of de veren erg jong zijn, kan het zijn dat het rottingsproces begint en is het niet aan te raden de veren te bewaren voordat ze verstuurd worden. Als ze korte tijd bewaard moeten worden kan dit het beste in de koelkast.

Veren die schoon en droog zijn, kunnen gewoon in de monsterzakjes bewaard worden op een droge en donkere plaats (dus NIET in de koelkast). Het is beter om deze veren in een enveloppe in een lade of kastje te leggen. De veren kunnen gemakkelijk enkele maanden worden bewaard.

Van welke vogelsoorten kunnen jullie een geslachtsbepaling uitvoeren?

Gendika kan van alle vogelsoorten een geslachtsbepaling uitvoeren. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat er gevraagd wordt om referentie materiaal van een zekere man en een zekere vrouw. Gendika heeft al bijna 20 jaar ervaring met geslachtsbepalingen in vogels en van verreweg de meeste vogelsoorten zijn referentie monsters aanwezig.

Kan een geslachtsbepaling worden uitgevoerd aan de hand van de eischaal?

Ja, voor een geslachtsbepaling kunt u ook de eischaal insturen. Het DNA wordt dan verkregen uit de adertjes aan de binnenkant van de eischaal. DNA onderzoek aan de hand van de eischaal is net zo betrouwbaar als aan de hand van veren en het inzenden van eischalen is voor alle vogelsoorten mogelijk.

Wij ontvangen de eischalen bij voorkeur zo droog mogelijk. U kunt de eischaal een aantal uur in de broedmachine laten drogen, voordat u deze in een zakje doet en opstuurt. De kans dat wij voldoende DNA uit de eischaal halen is groter als de eischaal gedroogd is, omdat de eischaal anders kan gaan rotten tijdens de verzending. Het is geen enkel probleem als de eischaal in stukjes breekt.

Waarom moeten de veren uitgetrokken zijn?

Alleen als de veren zijn uitgetrokken kan er DNA uit worden verkregen. Met rui- veren is dit niet mogelijk. Het is dus niet zinvol om uitgevallen rui-veren naar ons op te sturen.

Is het uittrekken van veren pijnlijk voor mijn vogel?

Het uittrekken van veren bij een vogel is vergelijkbaar met het uittrekken van haren bij een mens. Dit is dus wel pijnlijk, maar niet zo erg dat de vogel er echt hinder van ondervindt.

Mijn vogel heeft geen ring of chip, kan ik een geslachtsbepaling laten uitvoeren?

Ja, het is geen enkel probleem als uw vogel geen ring of chip heeft. Deze informatie is vooral voor uw eigen administratie. Het gaat erom dat u zelf weet bij welk dier welk certificaat hoort (en een eventuele toekomstige koper ook). U kunt op het formulier ook een ander kenmerk van de vogel invullen, zoals de naam of een opvallend uiterlijk kenmerk (“gele vlek op snavel”).

Kan ik PBFD (Snavel– en Veerrot), Polyoma, Pacheco of Chlamydia (papegaaienziekte) laten testen uit veren?

Nee, Gendika voert geen ziekte tests uit aan de hand van DNA uit veren, omdat deze analyse niet betrouwbaar is. Voor het testen op PBFD, Polyoma en Pacheco is een bloedmonster nodig. Om te testen op Chlamydia (papegaaienziekte) is een uitstrijkje van de slijmvliezen nodig (afgenomen door een dierenarts).

Kan met behulp van verwantschapsanalyse worden aangetoond of mijn vogels familie van elkaar zijn?

Met behulp van een verwantschapsanalyse kan worden bepaald of een jonge duif een nakomeling is van de vermoedelijke ouders of niet. Hierbij wordt het DNA van het jonge dier vergeleken met het DNA van de vermoedelijke ouders. Deze analyse is dus niet mogelijk tenzij het DNA van ouder dieren beschikbaar is als vergelijkingsmateriaal. Als er geen vermoeden is van de ouders kan deze analyse niet worden uitgevoerd. Het is dus niet mogelijk om van twee nieuw gekochte vogels aan te tonen of zij familie van elkaar zijn.

Verwantschapsanalyse is niet voor alle vogelsoorten mogelijk. Als u voor het eerst een verwantschapsanalyse van een vogelsoort wilt laten uitvoeren, verzoeken wij u om telefonisch of via de email contact met ons op te nemen.

Kan ik laten bepalen tot welk ras mijn hond behoort?

Nee, deze analyse kunnen wij niet voor u uitvoeren. De enige analyse die wij uitvoeren bij honden is een verwantschapsanalyse, waarbij wordt bepaald of een jonge hond een nakomeling is van de vermoedelijke ouders of niet.

Waar kan ik de algemene voorwaarden van Gendika vinden?

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op alle opdrachten die Gendika uitvoert zijn hier te vinden.

Ik wil graag een geslachtsbepaling van mijn vogel(s) laten uitvoeren, hoe gaat dit in zijn werk?”
Tekst wordt binnenkort toegevoegd.

Heeft u toch nog een vraag?

3 + 12 =