Veel gestelde vragen

Kan ik nog monsters insturen, zonder gebruik te maken van de webshop?
Ja, u kunt uw monsters gewoon met de post insturen. Op het opdrachtformulier geeft u aan of u gebruik wilt maken van een automatische incasso of een overschrijving. Dit opdrachtformulier stuurt u samen met de veermonsters naar ons op.
Kan met behulp van verwantschapsanalyse worden aangetoond of mijn vogels familie van elkaar zijn?
Verwantschapsanalyse is niet voor alle vogelsoorten mogelijk. Als u voor het eerst een verwantschapsanalyse van een vogelsoort wilt laten uitvoeren, verzoeken wij u om telefonisch of via de email contact met ons op te nemen.

Met behulp van een verwantschapsanalyse kan een ouder-kind relatie worden bepaald Hierbij wordt het DNA van het jonge dier vergeleken met het DNA van de vermoedelijke ouders. Met behulp van verwantschapsanalyse is het echter niet mogelijk om vast te stellen of twee vogels broer en zus zijn, tenzij de vermoedelijke ouders bekend zijn. Het is dus van belang dat u van ouder(s) en kind een monster opstuurt. Andere familie relaties kunnen niet worden aangetoond.

Hoe lang duurt het voordat ik de resultaten heb?
Vanaf het moment dat de (veer)monsters binnen zijn, heeft u de resultaten meestal binnen enkele werkdagen.Klanten die voor de eerste keer monsters insturen, ontvangen de resultaten nadat de betaling bij ons is binnen gekomen.
Kan ik mijn monsters komen langsbrengen?
Ja, dat kan. Ons bezoekadres is Van Beresteijnstraat 22B, 9641 AB te Veendam. Als u de monsters voor 10 uur langsbrengt worden ze dezelfde dag nog in behandeling genomen. Het personeel van Gendika kan GEEN veren voor u uittrekken of bloedmonsters nemen. Kom dus niet langs met uw vogel(s).
Kan ik mijn resultaten ontvangen via de email?
Ja, indien uw emailadres bij ons bekend is, ontvangt u een email met de resultaten. Voor klanten die voor de eerste keer monsters insturen geldt dat de email met de resultaten pas wordt verstuurd nadat de betaling bij ons is binnengekomen. Uw e-mailadres kunt u invullen op uw opdrachtformulier. Controleer bij het gebruik van een opdrachtformulier met vooraf ingevulde gegevens altijd of het e-mailadres juist is.
Ik ben een certificaat kwijt van een vogel die ik in het verleden heb laten analyseren, is het mogelijk om een nieuwe te krijgen?
Ja, wij kunnen u een kopie van het certificaat toesturen. Op dit nieuwe certificaat komt duidelijk te staan dat het om een kopie gaat. Voor het toesturen van een kopie van een certificaat brengen wij kosten in rekening (€7,50 administratiekosten en €1 per certificaat).

Het aanvragen van een kopie van een certificaat is alleen mogelijk als u zelf de opdracht heeft gegeven voor het uitvoeren van de DNA analyse. Om privacy redenen geven wij geen gegevens uit aan derden.

Ik heb een vogel van iemand gekocht en die heeft het certificaat niet meer. Kan ik een nieuwe aanvragen?
Nee, het is bij ons niet mogelijk om een kopie van een certificaat aan te vragen als u niet zelf de opdracht voor het uitvoeren van de DNA analyse heeft gegeven. Hiervoor kunt u het beste contact zoeken met de persoon van wie u de vogel gekocht heeft. Indien deze persoon ons laat weten toestemming te geven voor het versturen van een kopie van het certificaat is dit wel mogelijk.
Hoe kom ik aan een opdrachtformulier?
Als u via onze website monsterzakjes aanvraagt ontvangt u daar een opdrachtformulier bij, dit hoeft u niet apart aan te vragen. Daarnaast kunt u het formulier hier downloaden en uitprinten.
Ik heb nog oude monsterzakjes liggen. Kan ik deze gebruiken om veren op te sturen, of moet ik nieuwe aanvragen?
Ja, deze kunt u nog gewoon gebruiken. Mocht u niet voldoende zakjes hebben dan kunt u ook enveloppen of andere eigen zakjes gebruiken (zie ook bestelinstructie).
Hoe oud moet mijn vogel zijn voordat ik veren kan uittrekken?
Zodra de vogel veren krijgt kunnen deze uitgetrokken worden voor DNA analyse. Als u zo snel mogelijk een DNA analyse wilt laten uitvoeren van een jonge vogel is het ook mogelijk om een GEDROOGDE eierschaal op te sturen.
Hoe lang kan ik uitgetrokken veren bewaren?
Veren die schoon en droog zijn, kunnen gewoon in de monsterzakjes bewaard worden op een droge en donkere plaats (dus NIET in de koelkast). De veren kunnen gemakkelijk enkele maanden worden bewaard.
Van welke vogelsoorten kunnen jullie een geslachtsbepaling uitvoeren?
Gendika kan van alle vogelsoorten een geslachtsbepaling uitvoeren. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat er gevraagd wordt om referentie materiaal van een zekere man en een zekere vrouw. Gendika heeft al ruim 20 jaar ervaring met geslachtsbepalingen in vogels en van verreweg de meeste vogelsoorten zijn referentie monsters aanwezig.
Kan een geslachtsbepaling worden uitgevoerd aan de hand van de eischaal?
Ja, voor een geslachtsbepaling kunt u ook de eischaal insturen. Wij ontvangen de eischalen bij voorkeur zo droog mogelijk. Geslachtsbepaling op basis van eischalen is voor alle vogelsoorten mogelijk en is net zo betrouwbaar als aan de hand van veren. Het DNA wordt dan verkregen uit de adertjes aan de binnenkant van de eischaal.
Waarom moeten de veren uitgetrokken zijn?
Alleen als de veren zijn uitgetrokken kan er DNA uit worden verkregen. Met rui- veren is dit niet mogelijk. Het is dus niet zinvol om uitgevallen rui-veren naar ons op te sturen.
Is het uittrekken van veren pijnlijk voor mijn vogel?
Het uittrekken van veren bij een vogel is vergelijkbaar met het uittrekken van haren bij een mens. Dit is dus wel pijnlijk, maar niet zo erg dat de vogel er echt hinder van ondervindt.
Mijn vogel heeft geen ring of chip, kan ik een geslachtsbepaling laten uitvoeren?
Ja, het is geen enkel probleem als uw vogel geen ring of chip heeft. Deze informatie is vooral voor uw eigen administratie. U kunt op het formulier ook een ander kenmerk van de vogel invullen, zoals de naam of een opvallend uiterlijk kenmerk. Alle gegevens die u bij ID (ring/chip) invult, worden ook op het certificaat vermeld.
Kan ik PBFD (Snavel– en Veerrot), Polyoma, Pacheco of Chlamydia (papegaaienziekte) laten testen uit veren?
Nee, Gendika test niet op ziektes op basis van DNA uit veren, omdat deze analyse niet betrouwbaar is. Voor het testen op PBFD, Polyoma en Pacheco is een bloedmonster nodig. Om te testen op Chlamydia (papegaaienziekte) is een uitstrijkje van de slijmvliezen nodig (afgenomen door een dierenarts). Zowel een bloedmonster als een uitstrijkje worden bij voorkeur afgenomen door een dierenarts, dit is echter niet verplicht.
Kan ik laten bepalen tot welk ras mijn hond behoort?
Nee, deze analyse kunnen wij niet voor u uitvoeren. De enige analyse die wij uitvoeren bij honden is een verwantschapsanalyse, waarbij wordt bepaald of een jonge hond een nakomeling is van de vermoedelijke ouders of niet.
Waar kan ik de algemene voorwaarden van Gendika vinden?
De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op alle opdrachten die Gendika uitvoert zijn hier te vinden.