Genetische analyses voor dierentuinen

Met behulp van DNA-technieken kan op een gemakkelijke manier informatie worden verzameld die van belang is voor populatie beheer. Aan de hand van haren, veren of bloed kan informatie zoals het geslacht of het ouderschap van een dier worden verkregen.

Ouderschapsanalyse

Als er binnen een populatie jongen geboren worden, kan onduidelijk zijn wie de ouders zijn. Met name over het vaderschap bestaat vaak verwarring. Met behulp van DNA-monsters van de mogelijke ouders en het jonge dier kan het ouderschap eenvoudig worden bepaald.

rhesusaap

Soortenbepaling

Om kruisingen van verschillende diersoorten te voorkomen is het van groot belang dat alle dieren binnen een stamboek of fokprogramma tot dezelfde (onder)soort behoren. Met behulp van DNA-technieken kan een soortenbepaling worden uitgevoerd.

Populatie opbouw

Voor het beheer van een populatie kan het van belang zijn om te weten hoe de genetische structuur van die populatie eruit ziet. Op die manier kan bijvoorbeeld inteelt worden voorkomen of kan een beeld worden verkregen van de genetische diversiteit van een populatie.

Geslachtsbepaling

Bij zowel vogels als zoogdieren kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om het geslacht vast te stellen op basis van de uiterlijke kenmerken van het dier. In dat geval kan het geslacht met behulp van DNA-technieken worden bepaald. Gendika bepaalt het geslacht van vogels met behulp van DNA-technieken die specifiek zijn voor het taxon waartoe een vogelsoort behoort. Geslachtsbepaling is mogelijk bij alle vogelsoorten, ook bij loopvogels en tinamoes. Daarnaast heeft Gendika een ruime ervaring met het uitvoeren van geslachtsbepaling bij zoogdieren, bijvoorbeeld bij miereneters , aardvarkens en bevers.

zoo

Op maat gemaakt onderzoek

Ook als u een onderzoeksvraag heeft die niet in één van de bovenstaande categorieën past, nodigen wij u uit om contact op te nemen met Gendika. De onderzoekers van Gendika zullen dan voor u uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Het aanvragen van DNA-onderzoek

Of een DNA-test mogelijk is, is afhankelijk van de beschikbare achtergrondkennis van uw diersoort. Als u een DNA-test wilt laten uitvoeren bij uw dieren verzoeken wij u om telefonisch (via 0598 619343) of via de email (info@gendika.com) contact op te nemen met Gendika. Onze medewerkers kunnen u dan informeren over de mogelijkheden voor DNA-onderzoek in uw diersoort. Tevens verstrekt Gendika gratis gecodeerde monsterzakjes voor het verzamelen van veren/haren en buisjes voor het nemen van een bloedmonster. Monstermateriaal kan ook worden aangevraagd via de webshop.